Türk kahvesi tarifi de en az kahvenin kendisi kadar viral olmuş bir konudur. Türk kahve tutkunu olanların çoğu en lezzetli, en köpüklü ve en kıvamında Türk kahvesi pişirmenin yöntemlerine bakıyor. Bir cezve, bir tatlı kaşığı, biraz Türk kahvesi ve şeker kullanarak “Türk kahvesi nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını verelim. Her fincan için soğuk suyu cezveye boşalttıktan sonra yine her fincan için bir tepeleme dolu tatlı kaşığı Türk kahvesi eklenir. Tercihe bağlı olarak esen miktarda şeker ilave edildikten sonra kısık ateşte yavaşça karıştırılarak pişirilir.
Lezzetli Türk kahvesi tarifi için en önemli nokta kahveyi kısık ateşte pişirmektir. Kahve yavaş yavaş köpürecek ve sonunda taşmaya başlayacaktır. Bu noktada altını kaparak oluşan köpükleri fincanlara eşit olarak dağıtabilirsiniz. Hemen ardından cezvede kalan kahveyi bir taşımlık daha pişirdikten sonra bardaklara servis yapabilirsiniz. Türk kahvesi tarifi püf noktalarından biri de kahvenin azar azar ve yavaşça karıştırılmasıdır. Öğütülmüş ve taze kavrulmuş kahve her zaman daha iyi köpürür ve bir o kadar da lezzetli olur.
100 gram Mahmood Türk Kahvesi tercih ederek hem kendiniz hem de misafirleriniz için lezzetli kahveler pişirebilirsiniz.
Türk kahvesi nedir sorusuna verilecek en net yanıt, “Çok ince çekilen kahve çekirdekilerin kaynar suda demlenmesi ile elde edilen kahve çeşididir.” olacaktır. Türk kahvesi oluşumunda kullanılan çekirdeklerin tamamı kahvenin anavatanı olan Etiyopya’dan getirilir. Türkiye sınırları içinde bu çekirdeklerin farklı şekilde öğütülerek demlenmesi ile ismi ‘Türk kahvesi’ olmuştur. Özellikle Türk kahvesi faydaları ve damakta bıraktığı lezzetiyle nam salmıştır.
Türk kahvesi çeşitlerinde en fazla tercih edilen tür, Brezilya Rio Minas olarak dikkat çeker. Bunun yanı sıra Robusta ve Arabica gibi türler de bu seçenekler içinde mevcuttur. Arabica kahve çekirdekleri, yetiştiği topraktaki diğer baharat ve meyvelerin kokusundan doğal olarak etkilenir. Bu da Arabica kahve çekirdeklerinin daha aromatik bir tada sahip olmasına neden olur.
Türk kahvesinin meydana getirilme aşamasında kullanılan çekirdek türleri Arabica, Robusta, Maragoype ve Rio Minas olarak dikkat çeker. Bundan kaynaklı kahve çeşitleri farklı aromatik tatlar eklenerek çoğaltılır. Yüzyıllardır aynı tat ile günümüze ulaşan Türk kahve lezzetine eklenen damla sakızı, vanilya ve fındık gibi aromalar da Türk kahvesi çeşitlerini oluşturmuştur.
Lezzetiyle, pişirilmesiyle ve sunumuyla adeta bir seromoni olan Türk kahvesi, içenlere enfes tadının yanında sayısız fayda verir. Türk kahvesinin faydaları şu şekilde ifade edilebilir;
Türk kahvesi faydaları bu kadar fazlaysa günde kaç fincan tüketmek gerekir” diye düşünüyor olabilirsiniz. Bu lezzetli kahvenin faydalarından alabilmek için günde en az 1 en fazla 2 fincan tüketmeniz ideal olacaktır. Ölçüyü kaçırmak, çarpıntı gibi zararlı etkilerin ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Türk kahvesinin faydaları bu denli fazlayken böylesi sevilen bir içeceğin tarihi de haliyle merak konusu olur. Türk toplumunun kahve ile ilk tanışması 16. yüzyılda olur. Bu dönemde Yemen Valisinin kahveyi anavatanından alarak o tarihte Osmanlı başkenti olan İstanbul’a getirmesi ile serüven başlar. Osmanlıların bu lezzeti çok sevmesi ve bu lezzeti paylaşmak üzere peş peşe kahvehaneler açması ile süreç devam eder. O dönemde demleme için en çok bakır cezveler, sunum yapmak için ise gümüş fincanlar kullanılırmış. Kahvenin acı tadını bastırmak için ise içim öncesi şerbet veya tatlılar ikram edilirmiş. Türk kahvesi tarihi işte böyle başlıyor ve değişen küçük sunum ve demleme yöntemleri ile günümüze kadar ulaşıyor.
Türk kahvesinin Anadolu topraklarına gelişinin anlatılanlardan yola çıkılarak Kanuni Sultan Süleyman döneminde olduğu tahmin edilir. Kahvenin Osmanlı topraklarına gelişi o dönemde büyük yankı uyandırmıştır. 1543 yılında ilk kez gemiler ile İstanbul kıyılarına ulaşmıştır. O dönemin dervişleri tarafından tanıtılır ve yayılmaya başlamıştır. Sonraki dönemlerde camilerde dahi içilmeye başlanır. Peş peşe açılan kahvehaneler ile Osmanlı halkı tarafından bağımlılık derecesine getirilen bir lezzet haline gelir. Günümüzde hala Türk halkı tarafından sevilerek içilen Türk kahvesi lezzeti, bugün turistlerin “Turkish Coffee” ismiyle andığı bir içecek olmuştur.
Türk kahvesinin faydaları arasında kilo vermeye yardımcı olması da vardır. İşte bu sebeple pek çok kahve tüketicisi Türk kahvesi kalori değerini öğrenmek ister. Şekersiz yapılan bir fincan Türk kahvesinin kalorinin değerinin yalnızca 2 kalori olduğunu söylemek mümkün. Ancak damak zevkine göre değişen kahve lezzetlerinin kalorisi birbirinden farklı olabilir. Şeker miktarına göre hazırlanan kahvelerde kalori artışı gözlenebilir. 1 fincan şekerli Türk kahvesi için kalori değerinin 42 kcal olduğu söylenebilir.
“Türk kahvesi nasıl yapılır?” sorusu oldukça fazla sorulur. Çünkü kahveye lezzetini veren önemli unsurlardan biri kesinlikle yapım aşamasıdır. Ana maddesi kahve tanecikleri olan Türk kahvesi, öğütme ve kavrulma yöntemleri ile elde edilerek kahve tozu formuna kavuşur. Farklı damak zevklerine göre sade, az şekerli, orta şekerli ve şekerli olarak hazırlanabilir.
Leziz bir Türk kahvesi demlemek için olması gereken olmazsa olmaz malzemeler; cezve veya makine, su, öğütülmüş kahve ve şekerdir. Günümüzde demleme işlemi için bakır veya çelik cezveler kullanılsa da tek tuşla çalışan kahve makineleri veya elektrikli cezveler de bulunur. “Türk kahvesi nasıl yapılır?” sorusunun cevabı bu malzemelerde saklıdır. Damakta kalan bir Türk kahvesi lezzeti için ise kahvenin taze olması önem taşır.
Sade Türk kahvesi yapımı için belli başlı adımlar bulunur. Taze çekilmiş ve kavrulmuş kahvenizin kokusu ve köpüğü de bol olacaktır. Sade Türk kahvesi tarifi konusunda bunu püf nokta olarak alabilirsiniz. Sade Türk kahvesi yapımı için cezveye her fincan için su, yine aynı şekilde her fincan için bir tatlı kaşığı tepeleme toz Türk kahvesi ekleyebilirsiniz. Kahveyi fazla koymanız halinde köpüğü daha fazla olacaktır. Kısık ateşte pişirdikten sonra köpüğü fincanlara alabilir, bir taşımlık daha kaynattıktan sonra kahveyi servis edebilirsiniz.
Mahmood Orta şekerli Türk kahvesi lezzeti için başlıca adımlar sade Türk kahvesi tarifine bir farkla yapılır. Sade Türk kahvesi yapımında olduğu gibi her fincan için su ve kahve eklendikten sonra 1 kesme şekeri eklenir ve kısık ateşte yavaşça karıştırılarak pişirilir. İsteğe bağlı olarak daha az toz şeker de koyulabilir. Burada kahveyi ikram edeceğiniz kişilerin tercihine göre şeker eklemesi yapmalısınız. Yine püf nokta kahvenin kısık ateşte çok az karıştırılmasıdır. Şekerli Türk kahvesi tarifi için bu adımları uygulamak ve taşma riskine karşı ocağın başında beklemek yeterli olur.
Söz konusu lezzette en fazla tercih edilen de sütlü Türk kahvesi olarak öne çıkar. Akıllara kazınan acı Türk kahvesi lezzetini yumuşatan ve göreceli olarak çok daha keyifli hale getiren sütlü Türk kahvesi tarifi, demlemede her fincan için su yerine süt kullanılmasıyla meydana gelir. Süt ile Türk kahvesi hazırlarken tadının biraz daha belirgin olmasını sağlamak üzere, her fincan için koyduğunuz kahve miktarını biraz daha artırabilirsiniz. Sütlü Türk kahvesine isteğe bağlı olarak şeker eklemesi de yapabilirsiniz.
Türk kahvesinin faydaları arasında kilo vermeye yardımcı olması vardır. Bundan kaynaklı olarak özellikle diyet yapanlar için faydası olabilecek bir içecek olduğu söylenebilir. Ancak Türk kahvesinin tek başına bir kilo verdirme özelliği yoktur. Sağlıklı bir beslenme düzeni ile birlikte günde 2 fincan içilen sade Türk kahvesinin kilo vermeye yardımcı olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında diyette düzenli Türk kahvesi içiminin zayıflamaya faydalarını şu şekilde ifade edebilmek mümkündür;
Tüm bunlara ek Türk kahvesinin zayıflamaya yardımcı olan etkilerinin yalnızca sade Türk kahvesi tüketimi ile oluşacağını hatırlatmakta fayda var. Düzenli olarak şekerli içilen kahveden Türk kahvesinin faydaları arasında bulunan zayıflatma özelliğini görmek olanaksızdır.
Dilerseniz çay çeşitleri ve kahve çeşitlerinin tamamını inceleyebilir, size en uygun ürünleri SonSepet üzerinden güvenle temin edebilirsiniz.