Ebeveyn olduğunuzdan bu yana çocuğunuz için en iyisini istediğinizi biliyoruz. Elbette bebek bakımının ayrılmaz bir parçası olan uyku, bebek bakımı sürecinde en çok üzerinde düşündüğünüz konulardan biri olabilir. Bununla bağlantılı olarak pek çok anne gibi bebekler en rahat nasıl uyur sorusunu soruyor olabilirsiniz. Bebeklerin uyku süreleri ve uykuya duydukları ihtiyaç büyüme dönemlerine göre farklı şekilde ilerler.
Bebeğin uyku düzeni, aslında anne ve babaların da uyku düzenlerini doğrudan etkiler. Bir bebek için uyuma rutini düzenlenmesi, bir bakıma ona bağımsız uyumayı öğretme konusunda önemli bir adımdır. Bu konuda yapılan birçok araştırma, bebeklerin uykuya dalma yöntemleri ve uyku süreleri gibi konularda Türkiye’deki annelerin diğer ülkelerdeki annelere göre çok daha titiz olduğunu ortaya koymuştur. Yanı sıra ebeveynlerin %74’ünün bebeklerinde düzenli bir uyku rutini olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırmaya dahil edilen annelerin büyük bir kısmı, uykuya dalma öncesi bebeklerine sakinleştirici sesler dinletmeyi tercih ettiklerini ifade etmiştir. Bu konuda siz de beyaz gürültünün mucizevi etkisinden faydalanabilirsiniz.
Bir bebeğin yeterli olarak büyüyüp gelişebilmesi için geceleri düzenli uyuyayarak geçirmesi çok önemli bir detaydır. Bebeğinizin gece uykusu ne kadar az bölünürse gelişimi de o kadar hızlı olabilir. Bunun için sağlıklı bir bebek uyku düzeni yakalamayı hedefleyebilirsiniz. Bebeklikten itibaren belli bir saatte bebeğinizin uyuması ve yine belirli bir saatte uyanmasını sağlamak son derece önemlidir. Bebek sahibi olan anne babaların en büyük hayallerinden biri de gece boyunca kesintisiz uyuyan ve mutlu uyanan bir bebektir. Bu size de bir hayal gibi geliyorsa muhteşem bir haberimiz var; size vereceğimiz birkaç ufak tüyo sayesinden bebeğinizin uyku kalitesini artırabilirsiniz!
Bebeğinin daha rahat uyuyabilmesini isteyen her annenin bebek uyku süreleri konusunda bir fikri olabilir. Bununla beraber bebeklerde gece uyanma sıklığı her bebeğe göre değişiklik gösterebilir. Eğer bebeğiniz gece uyanmalarını alışkanlık haline getirmediyse, gece uyanma sebeplerinin altında ilk olarak beslenme ihtiyacını arayabilirsiniz. Bebekler, çoğunlukla geceleri uyanmaya müsait bir bünyeye sahiptir. Buna göre genelde ilk 3 aylarında geceleri 3 kez uyanırken, 3 - 6 ay arası 2 kez uyanabilirler. Bebeğiniz 6 -12 ay aralığına geldiğindeyse her gece bir defa beslenmek üzere uyanabilir. 1 yaşını dolduran bebeklerde gece beslenmelerinin kesilmesi ve kesintisiz uyuması beklenen bir durumdur.
Bebeğiniz daha sık uyanıyorsa bebeklerin daha rahat uyuması için verilen tavsiyeleri uygulayabilirsiniz. Bebeğinizin uykusundan uyanmasının ana nedenlerinden birinin aç olmasından kaynaklı olduğunu söylemiştik. Bu çağdaki bebeklerin sindirimi çok hızlı olduğundan, sık sık acıkıp uyanmaları da anlaşılabilir bu durumdur. İlk bir kaç ayında geceleri 2 - 3 saatte bir anne sütüyle beslemek çok normaldir. Bir diğer sebep de bebeklerin gelişim evreleridir. Yetişkinlerin geceleri yaşadığı REM - derin uyku - REM döngüsü 90 dakikayken, bebeklerde 50 dakikadır. Bu da bebek uyku problemi ve düzensizliklerine yol açan bir kaynaktır. Bir diğer sebep de bebeğinizin altını doldurması olabilir. Bebeğiniz geceleri beslemenize rağmen devamlı huzursuzlanıyorsa altına bakabilirsiniz.
Pek çok anne ve baba bebeklerin gece rahat uyuması için ne yapmalı sorusunun yanıtlarını merak eder. Bu konuda uzmanlar tarafından verilen birçok tavsiye vardır. İlk etapta bebeğinizin aşırı yorgun olmamasına dikkat ederek işe başlayabilirsiniz. Bebeğinizin uyku saatleri, biyolojik ritme uygun olacak şekilde düzenlendiğinde etki sağlanabilir. Bebeğin çok geç uyutulması, uyku süresinin daha uzun olacağı anlamına gelmez. Bebek bu nedenle yorgun düştüğünde uyku düzeni olumsuz olarak etkilenebilir. Böyle bir durumda uykuya dalmada ve uykuda kalmakta zorluk çeken bebek, bir süre sonra kronik uykusuzluk çekmeye başlayabilir. Bebeğinizin yorgun olması normaldir ancak aşırı yorgun uyutulmamalıdır.
Peki bir düzen oluştururken bebeklerin rahat uyuması için ne yapmalı diyorsanız sizi bu tarafa alalım. Uyku vaktinden bir saat önce bebeğinize uyku vaktinin geldiğini hissettirmeye başlayabilirsiniz. Uyku vaktinden bir saat kadar önce gerçekleştirilen rutin, bebeğiniz için uyku vaktinin geldiğinin bir sinyalidir ve bu şekilde bedenen - zihnen uykuya rahat bir şekilde hazırlanabilir. Bebeğiniz sürekli uykuya biberonla beslenerek ya da emzirilerek dalıyorsa, emzirme ile uykuyu ilişkilendirmiş olabilir. Bu da zamanla başka yollar ile uykuya dalmasına engel olabilir. Bebeğinizin herhangi bir yardım olmadan uykuya dalmasını istiyorsanız, uykulu hale gelene kadar emzirebilir ancak bu şekilde uyuyakalmasının önüne geçebilirsiniz.
Yenidoğan bebeğin rahat uyuması için ne yapmalı diyen annelerin çok büyük bir kısmı, bebek uyurken bez değiştirme sıklığını da merak eder. Çünkü yeni doğan bebekler, daha büyük bebeklere nispeten daha fazla kaka yaparlar. Bu da sürekli olarak bez değiştirmeyi gerektirir. Özellikle ilk 3 ay, sürekli olarak emzirmeye ihtiyaç duyan bebekler, ne kadar emerlerse o kadar bezlerini doldururlar. Zaten sık uyanan bir bebeği alt değiştirme işlemi için uyandırmak, pek çok anne baba için iyi bir fikir olmayabilir. Şüphesiz, idrar ve dışkı dolu kirli bir bezin uzun süre boyunca değiştirilmemesi de yenidoğan bebeğin hassas cildi için çok zararlıdır. Bununla beraber, özellikle yenidoğan bebeklerde sürekli olarak uyku bölmek de gelişimi olumsuz olarak etkileyebilir. Bu iki durum arasında kendinizi sıkışmış gibi hissediyorsanız içinizi ferahlatacak bir hatırlatmamız var; bir bebek beslenmek için bezinin değişmesi için kendiliğinden uyanır. Bu nedenle bezinin dolu olduğunu gördüğünüz bebeği sizin uyandırmanıza gerek yoktur. Bebeğiniz uyumadan önce altını bir kez kontrol etmek yeterli olacaktır. Sonrasında gece bebeğin ağlama durumuna göre bez değiştirmeyi düşünebilirsiniz.
Bazı anneler bebekleri için düzenli bir uyku düzenine sahipken, bazı anneler bebeklerinin kendiliğinden uykusunun gelmesini bekler. Her bebek kendine özel olduğu için uyku rutinleri de farklı olabilir. Ancak bebeklerin rahat uyuması için bez seçimi de oldukça önemlidir. Bu konuda yapılan bir araştırmada, annelerin yaklaşık %80’inin bebeğin kaliteli ve kesintisiz bir uyku çekebilmesi için dikkate değer en önemli noktanın bezin kuruluğu olduğunu düşündüğü ortaya çıkmıştır.
Bu kaynaklardan ve annelerin deneyimlerinden yola çıkarak, bebeğin kesintisiz bir uyku çekebilmesi için doğru bebek seçiminin önemli olduğu söylenebilir. Gece boyu kesintisiz kuruluk amaçlayan birçok bez üreticisi, bebeklerin derin bir uyku çekmeleri ve gelişimlerinin sağlanması üzerine çalışıyor. Bebeğinizin bezi ne kadar yüksek emiş gücüne sahipse, bez doluluğu sebebiyle uyanma sıklığı da o kadar azalır. Aynı zamanda bebek bezi 3 veya 2 gibi kilosuna uygun olan bezleri seçtiğinizden emin olmalısınız. Bebeğinizin rahat uyuyabilmesi için uyku öncesi banyo yaptırabilir ve banyodan sonra onu rahatlatacak bir bebek yağı sürebilirsiniz. Beyaz gürültü dinletmek, uygun bir bez seçmek ve odasına lavanta yağı koymak da etkili olacaktır.